Meni

“Poti izobraževanja v slovanskem svetu / Paths of education in the Slavic world.”

ZZDS in mednarodna potujoča razstava / HAS and International travel exhibition:
22. 12. 2016 – 21. 4. 2017

Muzeji izobraževanja, pedagogi in zgodovinarji odkrivajo kulturni razvoj
Educational museums, pedagogues and historians discover the cultural development.

Informativna zloženka / Information Leaflet
Povabilo / Invitation

V povezovalni vlogi slovenskih zgodovinarjev nadgrajuje Zveza zgodovinskih društev Slovenije ZZDS temo svojega 38. zborovanja ZZDS na Ravnah na Koroškem 2016
Zgodovina izobraževanja / History of Education, Slovenia še z razstavo “Poti izobraževanja v slovanskem svetu / Paths of education in the Slavic world”

Pri predstavitvi izobraževalne poti pri slovanskih narodih se je zaenkrat na pobudo ZZDS in FSK Foruma slovanskih kultur / Forum of Slavic Cultures k skupnemu razstavnemu projektu odzvalo deset držav. Za razstavo je poskrbelo sedem nacionalnih muzejev izobraževanja iz Ljubljane, Zagreba, Beograda, Kijeva, Gabrova, Prage in Bratislave ob sodelovanju raziskovalcev zgodovine izobraževanja iz Rusije, Bosne in Hercegovine in Črne gore, kjer takšnih osrednjih nacionalnih muzejev šolstva ali pedagogike nimajo. Za svojo predstavitev, ki ji sledimo v narodnem jeziku vsake sodelujoče države in v mednarodni angleščini, so avtorji izbrali vsak po 24 fotografij in jih oblikovali v šestih temah.
To so:

  1. Koraki v razvoju pismenosti / Steps in development of literacy. –
  2. Pedagogi, učitelji, učiteljice / Pedagogues , teachers, female teachers. –
  3. Šolske stavbe / School buildings . –
  4. Šolski pouk / School lessons . –
  5. Učbeniki in pedagoška literatura / School textbooks and pedagogical literature. –
  6. Učila in šolska oprema / Teaching aids and school equipment.

V Slovenskem šolskem muzeju v Ljubljani (Plečnikov trg 1) bo razstava nastala v sodelovanju ZZDS in FSK, ki s tematiko izobraževanja pri slovanskih narodih spodbuja tudi k predstavitvi širših povezav evropskega šolstva, gostovala do srede aprila 2017. Muzej je odprt ob delavnikih od ponedeljka do petka od 8. do 16. ure in vsako prvo soboto v mesecu od 10. do 14. ure. Vabljeni!
http://www.ssolski-muzej.si/slo/news.php?item=365
Informacije: branko.sustar@guest.arnes.si